Return to site

in het spoor van King Arthur

op zoek naar de legende

Mythische verhalen en legenden laten vaak “letterlijk” hun sporen na. Soms kan je op een heel interessante manier je reisroute aanpassen om de avonturen van één of andere legendarische held ahw opnieuw mee te beleven.

 

Over één van de meest bezongen figuren uit de geschiedenis van de Britse eilanden – Koning Arthur en zijn Ridders van de Ronde Tafel – worden al eeuwen verhalen verteld en boeken geschreven; het blijft een onuitputtelijke inspiratiebron, ook voor de filmindustrie die de King Arthur legende in allerlei scenario’s goot, van romantisch heldenepos tot dolkomische kolder à la Monty Python. Eén van de mooiste verhalen over King Arthur is “De nevelen van Avalon” van Marion Bradley. Het boek is ahw zelf legendarisch geworden.

 

De Arthurlegende is dan ook ijzersterk en het wemelt er van merkwaardige figuren zoals de Ridders van de Ronde Tafel, prins Lancelot, de magiër Merlijn en, niet te vergeten, de bloedmooie Lady Guinevere. Niet te verwonderen dus dat er tal van plaatsen zijn in Groot-Brittannië met een of andere King Arthur-connectie. Het kustfort Tintagel in Cornwall en Glastonbury – met het graf van Arthur en Guinevere in Somerset – zijn bekende voorbeelden. In Wales wordt dan weer de link gelegd met Arthur’s raadsman en mentor, de magiër Merlijn. Die was – zo willen de Welshmen het althans – een Keltische druïde. Verder vind je op de Britse eilanden legio rotsen, meren, bergen, grafheuvels, grotten, kastelen of burchten die wel een of andere link naar Koning Arthur leggen.

 

Doorgaans wordt King Arthur geassocieerd met het zuidwesten van Engeland. Maar in het graafschap Shropshire, geklemd tussen de industriële Midlands en het rurale Mid-Wales, is men er van overtuigd dat hun regio bij uitstek Arthur-country is. Dat vertaalt zich onder meer in een Arthur Trail, een toeristische route die langs een hele reeks historische sites leidt. Shropshire baseert zijn Arthur-connectie niet op volksverhalen en legendes maar wel – dat zeggen ze daar toch – op harde historische feiten (?).

 

In de omgeving van de provinciestad Shrewsbury werden de restanten van een Brits-Romeinse stad uit het begin van de Dark Ages – de vroege Middeleeuwen – ontdekt. Die archeologische vondst, samen met allerlei andere historische referenties uit eeuwenoude manuscripten wijst er volgens historici op dat Shropshire wel eens het laatste bolwerk kan geweest zijn van de Oude Britten. Die kregen na het ineenstorten van het Romeinse Rijk af te rekenen met invallen van de Angelsaksen. In die periode, ergens in de zesde eeuw, zouden de geromaniseerde Britten onder leiding van koning Arthur er in geslaagd zijn een tijdlang de invasie van Angelen en Saksen af te houden. Net daar zou de oorsprong liggen van de legende. Wie de Arthur Trail volgt, krijgt alles mooi uitgelegd en komt langs interessante plekken zoals de archeologische site van Wroxeter (ooit het mythische Camelot) en Oswestry Hillfort (de geboorteplek van Lady Guinevere). Meteen is de koning Arthur- route een goede leidraad om een stukje vergeten Engeland te ontdekken.

 

Goede reis…

________________________________________Fantastoricus______________

bron: de blog van Weird Britain.

meer op de blog fantastoricus.strikingly.com of facebook van Raphaël Snoeck

reageren kan ook op raphaelsnoeck@skynet.be