Return to site

een graffiti - mysterie

wie is Kilroy ?

een graffiti – mysterie wie is Kilroy ? (decor Kilroy)

Kilroy was here’ is een uitdrukking die aanvankelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, meestal in de vorm van graffiti, in veel landen door soldaten werd aangebracht. De uitdrukking werd vaak vergezeld door Mr. Chad, een kaalhoofdig mannetje dat met zijn grote neus over de rand van een muur staart.

 

In de loop der tijd werd Kilroy was here met Mr. Chad een van de bekendste vormen van graffiti. Terwijl sommige mensen die tot de vijandelijke mogendheden behoorden zich ongerust afvroegen wat de woorden te betekenen hadden, zagen veel mensen het als een eerbetoon aan de Onbekende Soldaat. Anderen geloofden dat Kilroy een soort kwartiermaker was, die in oorlogsgebieden als eerste arriveerde om ervoor te zorgen dat de aankomst van de frontsoldaten zo soepel mogelijk kon verlopen. Kilroy was here zorgde vooral voor een mentale boost telkens het ergens verscheen, zeker gedurende de oorlogsjaren.

 

Ook na de oorlog bleef de graffiti populair en verscheen op de meest afgelegen of onbereikbare plaatsen, soms in varianten als Kilroy ate here of Kilroy slept here. Wie de bewuste Kilroy was is nog steeds niet met zekerheid te zeggen, al heeft deze vraag mensen decennialang beziggehouden. Er is meer dan één theorie te vinden over wie voor het eerst de graffiti zou geplaatst hebben, en waarom… maar tot vandaag is er niet echt een sluitende verklaring.

 

Kilroy was here dook dus zelfs lang na de Tweede Wereldoorlog steeds vaker op diverse plekken op. In 1952 werden voor de eerste test met de waterstofbom gevechtsschepen als proefkonijnen gebruikt. Naar verluidt werden na de test op een van de schepen de geschilderde woorden Kilroy was here aangetroffen. In 1957 werd de gezonken sleepboot Edgar Bonnet uit het Suezkanaal gevist, omdat hij de doorvaart blokkeerde. Op de brug ontdekten de dreggers de woorden Kilroy was here.

 

Ook in oorlogsgebieden, bijvoorbeeld in landen als Korea, Koeweit, Irak en Afghanistan, werd de graffiti aangetroffen. En de uitdrukking wordt nu nog steeds verspreid door toeristen en andere personen, die de graffiti aanbrengen in toiletten, op muren, reclamezuilen, monumenten en op andere plaatsen.

 

De graffiti verscheen zo onder andere op de Berlijnse Muur, de Chinese Muur, de Arc de Triomphe in Parijs, het Vrijheidsbeeld in New York en het in 2004 onthulde National World War II Memorial in Washington D.C. Er zijn geruchten dat hij voorkomt op de top van de Mount Everest... en zelfs op de oppervlakte van de maan (?!?). De populariteit van Kilroy was here had haar grootste piek vooral tijdens de jaren 40 en 50, maar tot vandaag is ze nog overal ter wereld te vinden. Vooral bij/door rugzaktoeristen is ze nog steeds “levend”, denkelijk vooral om een spoor achter te laten van hun eigen voorbijgaande aanwezigheid.

 

In Mexico City zijn graffiti soms uitgegroeid tot grote muurschilderingen (oa door de kunstenaar Diego Rivera die er wereldberoemd mee werd). Op een keer stond ik er voor een heuse graffiti-muur waar enkele ‘artiesten’ aan het werk waren. En ja… ook daar was ‘Kilroy’ langs gekomen. Ik kon het niet laten: met de hulp van één van die mannen liet ik op de muur ook een spoor na van mijn eigen passage : Fantastoricus was here’; benieuwd of het de tijd heeft overleefd.

Maar ere wie ere toekomt:

Kilroy is still here... and everywhere.

__________________________________________Fantastoricus_____________

bronnen: mentalfloss.com thougtco.com wikipedia

meer op de blog fantastoricus.strikingly.com of facebook van Raphaël Snoeck

reageren kan ook op raphaelsnoeck@skynet.be