Return to site

versterk je mentaal kapitaal*

VEERKRACHT

Ook al loodst het leven ons langs heel mooie momenten – er is veel om dankbaar voor te zijn – toch komt iedereen van ons op zijn/haar pad eens een dieptepunt tegen. Denk niet te snel dat het hopeloos is, want als mensen kunnen wij wel zeer veerkrachtig zijn…

Veerkracht is durven toegeven – toelaten – dat het even mis gaat, maar blijven geloven dat het weer beter zal gaan. Het is niet willen ‘bewijzen’ aan anderen dat je sterk bent, maar voor jezelf ‘geloven’ dat je niet zwak bent.

Het komt wel goed– geloof het – maar niet vanzelf: het gaat niet om ‘hoe je valt’, maar ‘hoe je opstaat’.De manier waarop je dat doet kent natuurlijk persoonlijke accenten, maar enkele algemene adviezen** kunnen je helpen je “mentaal kapitaal” te versterken.

>> Let wel, dit zijn geen dwingende raadgevingen maar eerder enkele ervaringsgerichte ideeën die je misschien inspiratie kunnen geven op je weg van kwetsbaarheid naar veerkracht. <<

1. Vind jezelf oké: Je hoeft helemaal niet perfect te zijn. Niemand is het. Je bent uniek en je verdient respect zoals je bent. Blijf voor ogen houden dat je meer dan de moeite waard bent. Zoals je nu bent, mag je er echt zijn.

2. Praat erover: Door te praten over je gevoelens met andere personen, krijgen de dingen een naam en heb je er vat op. Je ziet beter wat er aan de hand is en wat je eventueel kunt doen. Je gesprekspartner kan je hierbij helpen. Dat je erover durft te praten, ziet hij eerder als een teken van sterkte dan van zwakte.

3. Beweeg: Kies een bewegingsactiviteit die je leuk vindt en makkelijk kan doen: fietsen, wandelen, joggen, zwemmen… Je gaat vanzelf minder piekeren, je verhoogt je energiepeil én je doorzettingsvermogen. Bovendien krijg je er een heerlijk ontspannen gevoel van. Gezonde vermoeidheid verbetert ook je slaap.

4. Probeer iets nieuws: Je hoeft geen kunstenaar zijn om iets nieuws te creëren. Iedereen kan iets maken of onder de knie krijgen. Je huis opnieuw inrichten, bloemschikken, een taart bakken, een leuke mail versturen, iemand aan het lachen brengen… Doe iets of maak iets. Gebruik je fantasie. Het geeft je het gevoel dat je uniek bent en dat je leeft.

5. Reken op anderen: Zolang je het zelf niet zegt, kan je omgeving ook niet weten hoe jij je voelt en hoeveel behoefte je hebt aan contact. Heb je het moeilijk, dan kost het meer energie om naar hen toe te stappen, maar het is belangrijk het toch te doen. Kies je mensen wel zorgvuldig. Er is niets dat meer kracht geeft dan je door anderen aanvaard en begrepen te voelen. Sociale contacten houden je in leven.

6. Durf nee zeggen:Op lange termijn loont een nee. Pas als je nee durft te zeggen, ervaar je jezelf als iemand met eigen gevoelens en een eigen wil.Pas als je nee durf te zeggen, krijg je respect. Als ‘nee’ kan, wordt ‘ja’ een woord waar je echt plezier aan beleeft. Dan doe je weer dingen in volle vrijheid en geniet je ervan.

7. Ga ervoor: Durf je te engageren. Wie opgaat in een activiteit, vergeet even zijn beslommeringen en krijgt het gevoel dat hij echt leeft. Er bestaan 1001 manieren om je te engageren: (samen) een film bekijken, vrienden opzoeken, een recept uitproberen, voetballen, vrijen, poetsen, toneelspelen, actief zijn in een vereniging… De groep zorgt ervoor dat je kan opgaan in een activiteit en de activiteit helpt je om bij de groep te horen.

8. Durf hulp vragen: Je kunt niet alles zelf. Hulp vragen getuigt van bescheidenheid en zelfkennis. Het is helemaal geen teken van hulpeloosheid, maar het bewijst dat je jezelf kunt redden. Hulp vragen is dus helemaal oké. Je zult ervaren hoeveel deugd het doet dat iemand anders met je meedenkt. Ga bij jezelf na waarvoor je precies hulp nodig hebt en wie je daarvoor het best kunt aanspreken. Anderen zullen ook blij zijn je te kunnen helpen: vaak willen ze dat al langer maar weten niet wat je nodig hebt.

9. Gun jezelf rust: Slorpen je werk, je kinderen, je ouders,… haast al je tijd op? Zo krijg je stress. Je wordt er prikkelbaar en slecht gehumeurd van. Maak regelmatig een moment vrij voor jezelf en las activiteiten in die je helpen om tot rust te komen.Zo vermijd je dat de spanning zich ophoopt.

10. Hou je hoofd boven water: Zit je in een periode dat alles tegengaat? Dan kun je soms niets meer doen dan het hoofd boven water proberen te houden: gewoon van dag tot dag leven en niet te hard zijn voor jezelf. Als je verdrietig bent, huil dan eens uit, trek je even terug, bestel een kopje thee op een terrasje, ga de stad in, wat frisse lucht snuiven of laat je koesteren. Misschien merkte je het al eens: ooit komen betere tijden: Il fera jour demain.

Voor mijzelf heb ik een scenario dat – tot nu toe – werkt: ik ga altijd tot op de bodem van de ‘put’ – en schaam mij niet om daarover mijn hart te luchten (ik vind dat zelfs zeer belangrijk) – om mij dan schrap te kunnen zetten en mij dan weer naar boven af te duwen. Onderweg probeer ik dan zoveel mogelijk ballast af te gooien – bvb door het van mij af te schrijven – want het maakt mij lichter op mijn klim naar boven: opruimen is mentale bevrijding.

______________________post tenebras sero lucem(na de duisternis verwacht ik het licht)______Fantastoricus___________________

– De Wereldgezondheidsorganisatie organiseerde de Werelddag voor de Geestelijke Gezondheid op 10 oktober. Ook dit jaar lag de focus op het thema Samen Veerkrachtig.

** meer hierover vind je op www.fitinjehoofd.be

– Heb je nood aan wat oefeningen en tips waar je thuis mee aan de slag kan? Als je je registreert op de website checkjezelf.be, kan je een heleboel oefeningen terugvinden.

Interessante boeken:

– * ‘Mentaal kapitaal: versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out’ – Elke Geraerts.

– ‘De weg van zelfcompassie: van kwetsbaarheid naar veerkracht’ – David Dewulf.